vægttabBasisfundament

Her får du eksempler på 5 enkle, men ofte oversete, vaner du kan ændre, hvis du vil opnå et varigt vægttab.

Har du prøvet mange, mange slankekure, har du tabt mange, mange kilo og har du taget de fleste eller flere kilo på igen?

Måske har du ikke haft dit basisfundament for vægttab i orden, inden du startede dine vægttab. Dit basisfundament er de vaner, du har i forhold til din livsstil. Måske har du endnu ikke fået øje på, hvilke vaner du kan ændre for at opnå et varigt vægttab. Der er sikkert mange vaner, du med fordel kan se på, når du skal i gang med at omlægge din livsstil. Følgende 5 enkle, men ofte oversete, vaner kan du ændre, så du opnår et varigt vægttab. Det er hvad jeg kalder dit basisfundament. Jeg vil kort nævne dem her.

Søvn

Den vigtigste vane er din søvn. Hvis du ikke sover nok, vil du mangle energi til madlavning, træning og mere krævende ændringer. Du skal sørge for, at du får nok søvn, så din krop kan restituere efter dagen strabadser.

 • Sørg så vidt muligt for at rydde op i dine tanker, inden du går i seng. Skriv evt. i en notesbog, hvad du skal tage dig af dagen efter, så du ikke bruger natten på at gennemtænke det eller prøve at huske det til dagen efter.
 • Sørg for at du går i seng på nogenlunde samme tid hver dag – også i weekenden. Gerne omkring kl. 22, så søvnen bliver mest effektiv.
 • Sørg for at du slukker for alle skærme ca. 1 time inden du skal sove. Læs evt. i en helt almindelig bog, læg puslespil, lyt til en lydbog, lyt til afslappende musik eller skriv de føromtalte noter på papir, om det du skal tage dig af dagen efter.

Dagbog og noter

Jeg anbefaler altid at skrive noter om dine tanke i forbindelse med dit vægttab. Både de positive tanker og de mindre positive tanker.

 • Hvad gør det ved dig, når du ser, at dine “anstrengelser” bærer frugt – hvordan føles den glæde eller stolthed, du får i kroppen?
 • Hvad gør det ved dig, når du ikke ser det forventede resultat på vægten? Også selvom du synes, du har gjort alt hvad du kunne for at modstå fristelserne på din vej?
 • Hvad sker der hos dig, når kollegaerne bliver ved med at byde på kage, som du skal forholde dig til i forhold til dit ønske om vægttab?

Start evt. din dag med at skrive en kort note om, hvilke tre små ting kan du gøre den dag, for at gøre det bare lidt bedre for dig selv. Beslut dig HVER dag for 3 ting. Det kan være de samme som dagen før eller 3 nye ting. Mærk efter hvor du har størst mulighed for succes i forhold til din energi. Det er ikke nok at tænke på de 3 ting. De går i glemmebogen! Når dagen er ved at være omme, kan du lige tjekke dine noter i forhold til, om du fik gjort, hvad du lovede dig selv. Måske kan du nå at rette op, inden du går i seng. Slut også med at skrive mindst 1 ting, du er taknemmelig over ved dagen, der er ved at gå på hæld. Taknemmelighed er en powerfuld energi.

Væske

Rigtig mange mennesker glemmer at drikke væske hen over dagen. Og her mener jeg ikke kaffe og the – det er vanddrivende. Det kan indgå som en lille mængde af dit daglige indtag. Den overvejende del skal være vand eller vand med smag (evt. light sodavand/saftevand). Der er uenighed om, hvor meget væske kroppen har brug for. Nogle siger, at din vægt / 30 er dit ca. væskebehov i liter. Andre siger 1 – 1,5 liter om dagen. Gør det så godt du kan og pas på at du ikke får for meget væske. Det er nemlig ikke sundt. Ved at sikre din krop tilstrækkeligt med væske, er din appetit bedre reguleret, din hjerne fungerer optimalt og dit humør bli’r bedre.

Pauser

Du kommer til at mangle overskud, hvis du ikke holder pauser. Overskud til at tage dig af din drøm om et varigt vægttab. Overskud til det du gerne vil med dit liv. Overskud til din familie, dine venner og til det, der betyder noget for dig.

Hvis du holder pauser, får du mere energi til at holde fast i dine nye og gode, sunde vaner. Drik et glas vand med en skive citron imens du holder pause, gå en lille tur hen til en kollega, i stedet for at skrive en e-mail eller ringe. Du kan også stille dig et sted udenfor i 5 minutter og slappe af. Det vigtige er, at du ikke bruger en skærm imens du holder pause. Ikke lige tjekke Facebook, LinkedIn, Instagram eller e-mails.

Hold gerne pause 3-4 gange i løbet af en hel dag.

Sult og mæthed

En af de ting, der er uhyre vigtig at arbejde med i forbindelse med et varigt vægttab er at mærke din sult og din mæthed.

Hånden på hjertet – hvor mange gange om ugen tillader du dig selv at ændre på de planlagte måltider? Hvor mange gange om ugen spiser du uden at være sulten?

Mærk efter i maven om din sult er reel. Rumler maven? Eller er det hjernen, der er lækkersulten? Vær nysgerrig på, hvorfor du spiser. Prøv i en periode kun at spise, når du er sulten, så maven larmer og du kan spise en kedelig leverpostejmad. Og læg så bestikket fra dig flere gange i løbet af måltidet. Konsulter din mave – er du stadig sulten? Overvurderede du din sult, da du hældte mad op? STOP med at spise, når du ikke længere er sulten. Også selvom der er mad tilbage på din tallerken. Mætheden indtræder ca. 20 minutter efter du er startet med at spise.

Mere viden

Har du lyst til at vide mere om vaner og vaneændringer, der kan få dig tættere på din drøm om et varigt og holdbart vægttab? Der er flere ting, du kan gøre:

 1. Du kan hente min gratis E-guide: 5 nøgler til et varigt vægttab
 2. Du kan skrive dig op til at modtage “Gretes input” i din indbakke – tips og tricks til vægttab og vægtvedligeholdelse
 3. Du kan hente min gratis workbook og begynde at arbejde med dine vaner for at opnå en sund livsstil og et varigt vægttab
 4. Du kan booke en gratis og uforpligtende samtale med mig, hvor du får et overblik over, hvad du har brug for, hvis du vil lykkes med dit vægttab. Især hvis du ønsker, at det skal være dit sidste vægttab
 5. Du kan deltage i mit gratis webinar om vaneændringer. Webinaret afholdes nogle gange om året – næste gang den 22. juni 2021. Hold øje med menupunktet “Værsgo!”, hvor der er et underpunkt, der hedder Webinar, når det er planlagt. Send evt. en e-mail til grete@gretesunivers.dk med emnet “Interesseliste til webinar om vaneændring”. Så sender jeg dig en e-mail, når næste webinar er planlagt.