Stofskiftet, kort og godt

Rigtig mange forstår ikke betydningen af kroppens stofskifte. Det vigtigt at kende betydningen, da der findes mange misvisende teorier.

Stofskiftet er basalt set alle de kemiske processer og reaktioner, der finder sted i kroppens celler. Disse reaktioner er væsentlige for vores cellers overlevelse. Stofskiftet styres af hormoner, der dannes i skjoldbruskkirtel, der sidder på forsiden af halsen. Stofskiftet regulerer vores helbred, ældningsprocesser, kalorieforbrænding og kropsvægt.

Stofskiftet består af 3 hovedkomponenter: basal metabolic rate (BMR), fødeinduceret termogenese (FIT) og fysisk aktivitet (PAL).

BMR er den form for forbrænding der finder sted, når kroppen er i fuldstændig hvile. Denne form for forbrænding kaldes ofte også det basale stofskifte.
Normalt udgør BMR omkring 50-70% af den totale forbrænding. BMR er, hvad kroppen bruger af energi når vi ikke foretager os noget som helst. BMR måles bedst fastende om morgene efter mindst 12 timers søvn.
BMR falder med alderen, hvilket til dels kan forklares ud fra en mindre fedtfri masse som muskler (FFM) og en større fedtmasse (FM).

FIT er den form for forbrænding, som kroppen bruger i forbindelse med indtagelse af et måltid. Vi spiser, maden optages i kroppen og transporteres rundt – forbrændes og lagres. Normalt udgør FIT omkring 10% af den totale forbrænding.
Forbrændingen er øget i 3-12 timer efter et måltid afhængigt af hvad vi spiser.
Effekten af forbrændingen er ca. 30% for protein, 5% for kulhydrat og 1% for fedt.
FIT er nedsat ved overvægt og ved insulinresistens. Ved vægttab kan FIT normaliseres.

PAL er den form for forbrænding, der finder sted, når kroppen yder et stykke fysisk arbejde. Normalt udgør PAL omkring 20-40% af den totale forbrænding. PAL afhænger af den fysiske aktivitet i løbet af dagen og af vores kropsvægt, da det kræver mere energi at flytte en større vægt. Hård fysisk aktivitet medfører, at vores stofskifte er forhøjet 12-24 timer efter aktiviteten.

I mit arbejde som Sense rådgiver og vægtkonsulent møder jeg tit mennesker, der mener, at de har for lavt stofskifte og at det kan være årsagen til deres overvægt.

Stofskiftet hos overvægtige er normalt højere end hos normalvægtige grundet den større kropsmasse. Når en overvægtig taber sig til normalvægten, vil stofskiftet også være normaliseret, dog nogle gange lidt lavere, ned til 5% under.

Du kan få undersøgt stofskiftet hos lægen via en blodprøve.

For det er vigtigt at vide, at der tales om stofskiftet i to forskellige sammenhænge. Ovenstående, der er normalt stofskifte og stofskiftehormoner, når der er noget galt med stofskiftet, f.eks. ved for højt og for lavt stofskifte.

Denne artikel er skrevet med inspiration fra
Motion-online.dk 

DetSundeLiv.dk