Lavt stofskifte

Er dit stofskifte for lavt ?

Træt kvindeHvad kan DU gøre hvis dit stofskifte er for lavt?

Dit stofskifte har betydning for alle processer i din krop. Det er vigtigt, at du tager det alvorligt. I denne artikel vil jeg fortælle dig, hvordan du kan gøre det bedst mulige for dit stofskifte.

Uanset om du har fået diagnosticeret dit lave stofskifte eller du har mistanke om, at du er stofskifteudfordret, kan du gøre meget for dig selv. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du tager ansvar for dit helbred.

Der kan være mange årsager til at stofskiftet er for lavt.

Det kan skyldes elementær mangel på de næringsstoffer, som indgår i hormonerne.

Det kan skyldes mangel på næring, som medvirker ved omdannelsen fra stofskiftehormonet T4 til det aktive stofskiftehormon T3.

Det kan skyldes en svaghed i cellestrukturen, som gør at cellen ikke er i stand til at tage imod/reagere på stofskiftehormonet. Det er det, der kaldes resistens.

Stress, både fysisk og psykisk, øger stresshormonet kortisol, og det kan være afgørende i lavt stofskifte, fordi det hæmmer omdannelsen fra T4 til T3.
Miljøet i tarmen har betydning i alle lidelser, også lavt stofskifte. Miljøet afgøres af bakteriefloraen, maden og immunsystemet. Forstoppelse eller træg mave ses ofte ved for lavt stofskifte. Det fremmer dårlig bakterieflora, og forringer næringsoptagelse, så der opstår vitamin og mineral mangel eller  forværrer en allerede eksisterende mangel. En skæv bakterieflora påvirker kroppen med inflammation og hermed stress og nedbrydende processor.

Blodsukkerbalancen og insulinniveauet har også betydning for lavt stofskifte.
Der er med andre ord mange faktorer som spiller ind i vores stofskifteprocesser, vores energi og velvære. Har du en diagnose eller mistanke om en udfordring på dette punkt, kan det godt betale sig at søge hjælp til for lavt stofskifte. Det vil hjælpe dig godt i gang i de komplekse sammenhænge. Der findes nemlig flere veje og forandringer i nogle grundlæggende måder at leve på, som vil have positiv indflydelse på din situation.

Hvis du har fået diagnosen lavt stofskifte ud fra blodprøver, kan det være en lettelse af få medicin, som måske gør det muligt for dig at få bevægelse i træthed, fordøjelse og energi ved for lavt stofskifte.
Mange oplever forbedringer, men lige så mange oplever ikke store forbedringer, selvom de kommer i behandling for for lavt stofskifte. Det er derfor vigtigt at gøre noget selv. For at sikre at de grundlæggende betingelser for et sundt stofskifte er til stede og for at støtte en evt. medicinsk behandling.

Det er ikke kompliceret at gøre noget ved sit stofskifte. Der er flere områder, hvor du kan tage fat.

Generelt kan du stabilisere dit blodsukker ved at spise efter Sense kostprincipperne. Du kan vælge flere tilgange.

Masser af næringsstoffer kan modvirke lavt stofskifte. Rødbeder, spinat, avocado, broccoli, græskar og øvrige kulørte grøntsager, urter, nødder, fisk (meget få rovfisk), og andre kødtyper samt mandler og kerner er alle fødevare som på hver sin måde stabiliserer blodsukkeret, dæmper inflammation (immunforsvaret) og tilfører vigtige næringsstoffer.

Tilstrækkelig søvn kan synes banalt, men det er altså et område, som hos de fleste kan blive bedre. I søvnen foregår mange vigtige processer. At undvære den har betydning for vores hormonbalance, energi, overskud samt mentale og fysiske formåen.

Toiletbesøg dagligt. Hvis det ikke er muligt, og du ikke kan finde en løsning som virker, så bør du søge hjælp.

Der er set sammenhæng mellem gluten og lavt stofskifte samt autoimmune lidelser, så måske skal du undersøge om gluten er et problem for dig. Få din læge til at tage en blodprøv, der kan vise om du er gluten-intolerant.

Det kan være en fordel, at kålfamilien kun spises i mindre mængde og helst i dampet form. Det skyldes nogle stoffer i kål, som hæmmer produktionen af det aktive stofskiftehormon og forårsager lavt stofskifte.

Motion kan forbedre stofskiftet, ligesom det opbygger muskelmasse, sænker stress, øger blodcirkulationen (så næring transporteres helt ud i de yderste kar). Motion kan også hjælpe fordøjelsen på vej, så miljøet i tarmen bliver sundere.

Endelig er der meditation, som kan afhjælpe stress, dæmpe kortisol og medvirke til mere ro og bedre søvn og dermed modvirke lavt stofskifte.

Se på ovenstående og begynd med at gøre noget for dit lave stofskifte der, hvor du har din styrke! Falder det dig lettere at løbe en tur end at lave god mad, så starter du der. Dog skal du have for øje, at du får de andre aspekter med over nogle uger. Har du mange symptomer og få resultater, så kan professionel hjælp blive den bedste investering i dit liv. Du kan vinde livsglæde, vitalitet, arbejdsevne, overblik, hukommelse, pæn figur, balance i din krop, færre sygedage og styrken ved at have overvundet noget svært.

Under alle omstændigheder: tag ansvar for din udfordring og gør noget aktivt for at forbedre dit velbefindende.