Søvn

Har du svært ved at komme i mål med dit vægttab?

Sæt fokus på din søvn

Søvnmangel er en af de fysiologiske faktorer, der stresser din krop og som kan gøre det vanskeligt for dig at komme i mål med dit vægttab. Er du en af de mange, der mener, at du er for træt til at kunne koncentrere dig om kostomlægning og derved opnå dit ønskede vægttab?

Søvn er en undervurderet faktor i forbindelse med vægttab. Dine søvnproblemer kan rent faktisk stamme fra, at du spiser forkert. Det er lidt ligesom den med hønen og ægget. Hvad kom først?

Inflammation

Måske har du inflammation i kroppen på grund af den kost, du spiser. Inflammation starter i tarmen og spreder sig derfra via blodet til resten af kroppen. Der findes mange forskellige inflammationssygdomme. Gigt er en af dem. Gigt er betændelse i leddene, der kan være meget smertefuldt. Det kan bl.a. påvirke din søvn. Betændelsen kan dæmpes ved hjælp af antiinflammatorisk kost. Gevinsterne ved at leve af en antiinflammatorisk kost er mange! Bedre søvn er en kæmpe stor gevinst. Men vi skal ikke glemme at det også giver stabilt blodsukker, lavere kolesterolniveau, fornyet energi, bedre hormonel balance, bedre fordøjelse, flottere hud og vægttab.

Start med de timer du sover

Et af stederne du kan sætte ind i forhold til at starte dit vægttab (eller forbedre det) er søvnen. Start med at finde ud af, om du rent faktisk sover det antal timer, din krop har brug for.

Jamen hvordan finder jeg ud af det, Grete?

Kig på hvor mange timer du sover, når du har fri. I weekenderne eller i din ferie. Hvis du sover 7,5 time hver nat i ferien og vågner uden vækkeur, så er det de timer, din krop har brug for at sove. Og så nytter det ikke noget at du kun sover 6 timer hver nat, når du ikke har ferie. Så mangler der jo 1,5 time hver nat. Kroppen kommer til at mangle energi. Og hvis den ikke får energien fra søvnen, sender hjernen krav om energi på en anden måde. Den hurtigste måde at få energi på er fra sukker / kulhydrater. Så det er de signaler, hjernen sender: “jeg må ha noget sødt eller lækkert brød”. Og du er for træt til at stå imod og holde fast i din beslutning om et vægttab.

Sådan ændrede jeg min søvn

Da jeg i sin tid blev opmærksom på, at jeg fik for lidt søvn, sov jeg 5 timer hver nat i hverdagene. Jeg syntes ikke jeg havde tid til at sove. Jeg skulle jo tidligt op, transport til arbejdet, arbejdede de obligatoriske 7,5 timer, transport hjem, købe ind, lave mad (og nogen har oven i købet også lektielæsning med børn, putte børn og madpakker). Så når jeg endelig var færdig med alt det, så var der ikke mange timer tilbage til mig og det, jeg syntes var sjovt. Derfor gik jeg ikke tidligt i seng. Jeg sad længe oppe og smånikkede i sofaen eller faldt i søvn samme sted. Da jeg besluttede at gøre noget ved det, flyttede jeg meget langsomt på min sengetid. Jeg startede med at gå i seng 15 minutter tidligere end jeg plejede i 2-3 uger. Jeg flyttede derefter igen min sengetid 15 minutter indtil jeg ramte de 7 timer, min krop har brug for at jeg sover. Måske skal du bruge mindre. Måske skal du bruge mere. DU skal være ansvarlig for at finde ud af, hvad din krop har brug for.

I den kommende tid vil jeg komme med flere tips til bedre søvn. Jeg taler en del om søvn med mine kursister/gæster i GretesUnivers. Mange har søvnproblemer og får stor vægtmæssig fordel af at fokusere på søvnen. Har du lyst til at arbejde mere fokuseret med dit vægttab og de årsager, der gør den vanskeligt for dig at smide dine overflødige kilo, så kontakt mig for en gratis, uforpligtende snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig bedst muligt.

Sørg for at skabe de bedst mulige forhold for din krop f.eks. via søvnen.