Lavt stofskifte

Lavt stofskifte med Sense

SkjoldbuskirtelHar du svært ved at tabe dig eller tager du oven i købet på i vægt uden at du synes du spiser forkert? Er du ked af det eller måske deprimeret? Føler du dig umenneskeligt træt i løbet af dagen? Har du svært ved at koncentrere dig?
Måske har du for lavt stofskifte. Disse symptomer og mange flere er karakteristiske for denne problematik.

Der er mange forskellige holdninger til, hvordan man behandler sygdommen. Jeg selv har siden 2002 fulgt den traditionelle medicinske behandling med Eltroxin og Euthyrox. Eltroxin gav mig mange bivirkninger. Jeg vidste bare ikke at de kom fra medicinen. Blandt andet blev min hukommelse dårligere og dårligere. Faktisk blev jeg til sidst helt forskrækket, fordi helt almindelige ord forsvandt fra min hukommelse og derved fra mit ordforråd. Det blev sværere og sværere for mig at føre helt almindelige samtaler. Det var et problem, da jeg arbejdede og stadig arbejder i et fag hvor kommunikation er omdrejningspunktet. Da jeg skiftede til Euthyrox gik der ikke mere end 3-4 uger før den del blev mærkbart bedre.

Jeg arbejder stadig på at få det optimalt med min sygdom. Jeg er ikke i tvivl om at en livsstilsændring er nødvendigt for at få styr på stofskiftet.

Mere grønt på tallerknen, mindre stress i hverdagen, mere søvn, positive tanker og motion. Det er mit budskab kort fortalt på baggrund af mine nu mange års erfaring som stofskiftepatient. Ved at “behandle” lavt stofskifte ved hjælp af netop kost- og livsstilsændringer kan man nedsætte sin dosis af medicin, så man undgår bivirkningerne ved medicinen. Jeg har selv erfaret dette. Da jeg startede min stofskiftebehandling i 2002 var med med 250µg Eltroxin i døgnet. Jeg begyndte at leve efter Vægtkonsulenternes kostprincipper i 2003 og tog uddannelse som vægtkonsulent i 2011. I foråret 2015 blev jeg introduceret for Sense og har siden sommeren 2015 arbejdet som Sensekonsulent. Sense er et meget mere enkelt princip end Vægtkonsulenterne – det er halt almindelig mad bare spist efter en bestemt tallerkenmodel. I og med at jeg ikke længere skulle bruge så meget tid på at tilberede og planlægge Vægtkonsulent-mad, fik jeg overskud til at interessere mig for andre faktorer, der kunne medvirke til at jeg fik det bedre. Blandt andet har jeg fulgt Sofia Sommers forløb “SUNDE VANER SMUK FIGUR”, der både kan købes som bog og som onlineforløb. Her blev jeg opmærksom på HVOR vigtig søvn og væske er for kroppen og besluttede at have netop disse to ting i fokus. Jeg tilførte desuden også en god portion selvkærlighed og “Grete-tid”, der hjalp mig til at stresse af. Samlet har mit fokus på mad, søvn, væske og afslapning ført til, at jeg nu tager 150µg Euthyrox i døgnet. Mit hukommelse er klart bedret. Det skyldes formentlig en kombination af det hele incl. mindre medicin og derved færre hjælpestoffer, der er medvirkende til at svække hukommelsen. Der er stadig plads til forbedring og jeg arbejder fortsat på det.

I Danmark er vi ca 300.000 mennesker, der er ramt af lavt stofskifte. Sygdommen opstår, fordi skjoldbruskkirtlen ikke producerer nok stofskiftehormon. Det kan komme af forskellige årsager – hos mig var det en følge af behandling med radioaktivt jod på grund af for højt stofskifte.
Stofskiftet er med til at regulere vores helbred, vores kalorieforbrænding og vores aldringsproces, så symptomerne er mange og forskellige. Nogle tager på i vægt eller får væskeophobninger i kroppen. Andre føle den dårlige hukommelse som det store issue og andre igen har uudholdelige smerter i muskler og led. Ofte kommer symptomerne snigende og der kan gå i lang tid, før man bliver diagnostiseret.

Jeg har læst en artikel i BT hvor Steen Bonnema, endokrinolog (speciallæge i stofskiftesygdomme) udtaler at det er ’stik imod videnskaben’, at man ved hjælp af f.eks. kost kan regulere en stofskiftesygdom. »Det er en sygdom, hvor skjoldbruskkirtlen svigter, og den proces har man desværre ikke mulighed for selv at stoppe, siger han. Så når patienterne spørger, hvad de selv kan gøre, siger jeg, at de skal spise den nødvendige medicin, der efterligner de naturlige hormoner, som skjoldbruskkirtlen producerer,« siger han og afviser, at nogen vil kunne undvære medicin: »Der kan være få patienter, som har haft forbigående stofskifte-problemer, men ellers har vi ikke set, at det er en sygdom, som kan forsvinde. Det er en kronisk tilstand, man ikke kan spise sig fra eller på anden vis selv regulere,« siger Steen Bonnema.
Det er muligt at jeg aldrig bliver helt rask og fri af min medicin, men jeg kan bestemt selv gøre noget for at forbedre min livskvalitet og har da tydeligvis også nedsat medicinindtaget betydeligt ved mine forandringer. Selv min praktiserende læge, der regulerer og kontrollerer mit stofskifte, måtte indrømme at noget var der da sket, som videnskaben ikke kan forklare.

For lavt stofskifte er immunforsvarets angreb på vores krop og selvfølgelig kan vi da bremse det angreb ved at sørge for at vores krop er sund, udhvilet, afstresset og fyldt med nødvendig væske.

Steen Bonnema forklarer, at de eneste dokumenterede livsstilsfaktorer, som lægevidenskaben har anerkendt har betydning for udviklingen af lavt stofskifte, er mængden af jod, som findes i vores drikkevand og fødevarer samt rygning, der kan være medvirkende årsag til sygdommen.

Helt afvisende over for at tage andre behandlingsmetoder i brug er endokrinologen dog ikke. Lige nu er han og lægeteamet på Odense Universitetshospital i gang med at undersøge effekten af selen-tilskud i et studie, der løber over de næste tre år: »Vi har en teori om, at det kan bremse den overaktivitet, som opstår i immunsystemet. Det vil nok ikke kunne stoppe sygdommen fuldstændigt, men måske kunne sænke sygdomsprocessen, så skjoldbruskkirtlen ikke bliver ødelagt så hurtigt,« siger han.

Det bliver spændende at følge.

11 replies
  • Grete Heslou
   Grete Heslou siger:

   Ja der skal mere til end mad og motion. Hvis du prøver at lægge mærke til hvor meget søvn du får, når du holder ferie. Det er hvad din krop har brug for. Og som stofskifteudfordret er der også tit brug for en powernap i løbet af eftermiddagen. Det er vigtigt at vi ikke overhører disse signaler. Og så 1,5 – 2 liter vand dagligt. Så hjælper det lidt på velbefindendet.

   Venlig hilsen Grete

 1. Sus
  Sus siger:

  Hej, jeg skal have fjernet hele skjoldbugskirtlen, pga knuder/cyster, som lukker for luftveje og påvirker spiserøret, når jeg nu ikke har denne funktion mere, hva så med vægten ?

  • Grete Heslou
   Grete Heslou siger:

   Jeg synes du skal tale med din læge om det, så du får det rigtige svar der passer til lige netop din situation. Jeg fik radioaktivt jod, der ødelagde vævet i min skjoldbruskkirtel – svarer måske til at du får din fjernet (jeg er ikke læge). Mit stofskifte gik i stå og jeg tog mange kilo på. De er tabt nu via kostomlægning og benhård disciplin. Jeg får i dag en høj dosis stofskiftehormon, der svarer til det som skjoldbruskkirtlen producerer i rask tilstand. Det holder mit stofskifte i gang, men der er flere bivirkninger, som jeg så forsøger at takle via kost, søvn, væske og motion. Jeg nægter at lade mit liv styre af det, så jeg trøster mig med, at det ikke er en dødelig sygdom og at mange andre har det meget værre end jeg har. Positiv tænkning hjælper rigtig meget for mig, så jeg ikke sygner hen i at have ondt af mig selv. Jeg er også stadig på arbejdsmarkedet trods mange udfordringer med bl.a. hukommelse og koncentration. Men jeg har gode og forstående kollegaer og har efterhånden fundet redskaber til at hjælpe mig med disse problemer.

 2. sus
  sus siger:

  Hej Grete
  jeg får selv eltroxin – tror på det dem som gør jeg ikke taber mig ? måske jeg skulle snakke med min læge om at skifte medicin den som du evt får – jeg spiser efter sense metoden men intet hjælper på
  min vægt – går mine ture hver dag plus træner 3 gange i ugen – så et eller andet stopper for at jeg ikke taber mig det begyndt at gå mig lidt på
  vh sus

  • Grete Heslou
   Grete Heslou siger:

   Der er mange ting, der kan påvirke vores vægttab – eller mangel på samme. Blandt andet søvn og væske i tilstrækkelige mængder. Om skiftet fra Eltroxin til Euthyrox kan sætte gang i vægttab, vil jeg da vældig gerne høre mere om. Har du overvejet at blive tilknyttet en konsulent for en perioder? Måske kan du blive hjulpet til at få sat gang i dit vægttab. Vi har jo en del gode råd, vi kan give vores medlemmer.
   vh Grete

 3. Elmira Dali
  Elmira Dali siger:

  Hej Mange tak for dine oplysninger. Jeg vil gerne modtage alt det materiale og viden du får ang. Lavt stofskifte. Tak for din hjælp

 4. Helle
  Helle siger:

  Hej vil gerne meldes til nyhedsbrev ,da jeg også har lavt stofskifte .Er der en konsulent i Nordjylland jeg evt kan kontakte ??på forhånd tak hilsen Helle

Kommentarer er lukkede.