I dette blogindlæg vil jeg beskrive min 16:8 faste i dagbogsformat.

I den seneste tid er periodisk faste, også kaldet intermittent faste, blevet mere og mere populær i de kredse jeg færdes. Læge Jerk Langer, som jeg læner mig op ad i forhold til blodtryksvenlig livsstil, har netop udgivet bogen Faste uden sult med opskrifter af Ditte Ingemann.

En af kursisterne på mit onlineforløb Sundt blodtryk med en enkel livsstil fortalte på et af de ugentlige møder, at hun og hendes mand lever med 16:8 faste. En anden af kursisterne blev interesseret i livsstilen og købte Jerk Langers bog. Det samme gjorde jeg. Jeg begyndte at læse i bogen, så jeg var bedre klædt på til at kunne vejlede mine kunder og kursister.

En kunde jeg har i individuel vanecoaching fortalte mig, at hun var begyndt at faste fra kl. 20 til næste dag kl. 12. Hun beskriver efter 6 dage, at det går helt vildt godt, at det er vildt så meget ro det giver i systemet og at det bare føles godt.

Herunder kan du læse mine dagbogsnotater – mine tanker og mine overvejelser i forbindelse med opstarten af denne livsstil.

Det vil være det nyeste notat, der ligger øverst. Hvis du vil læse med fra starten, skal du altså ned i bunden af dette indlæg for at se, hvordan det hele starter. God læselyst og tak fordi du følger med.

24. januar 2024

Igen 1/2 liter vand og en stor kop kaffe til at holde sulten fra døren. Onsdag er Loop dag og vi trækker starten 1 time i forhold til inden 16/8-fasten. Så kan vi spise, når vi er færdige med at træne.

Dagens 1. måltid kl. 11:15

 • Smoothie af rødbede, gulerod, bladselleri, jordbær, appelsin, banan og ingefærshot
 • Frikadeller
 • Fuldkornsbolle
 • Smøreost og skiveost i den fede ende

Dagens 2. måltid kl.18:15

 • Bønner, ærter, løg, peberfrugt og rosiner
 • Kylling
 • Brune fuldkornsris
 • Olie til stegning & Cashewnødder
 • Kokosmælk (light)
 • Karry

23. januar 2024

En udfordrende morgen efter en god nats søvn. Min mand skulle afsted og spiste derfor morgenmad kl. 9. Jeg fastede fra kl. 18:50 mandag og kunne derfor først spise kl. 10:50. 1/2 liter vand og en stor kop kaffe holdt sulten fra døren. Jeg fandt en spændende opskrift, som jeg brugte til inspiration og lavede min egen version. Jeg har altid kaldt dagens første måltid for morgenmad. Min hjerne havde derfor modstand på rødbeder og røget makrel, indtil jeg begyndte at kalde måltidet for frokost. Meget spændende hvor stor magt hjernen har!!!

Dagens 1. måltid kl. 11:10

 • Kogt rødbedetern
 • Røget makrel
 • Ristede græskarkerner
 • Balsamico glaze

Dagens 2. måltid kl.16:15 – mellemmåltid til den lille sult

 • Skyr
 • Blåbær
 • Nødder (ikke på foto)

Dagens 3. måltid kl. 18:00 (vi skal i biffen)

 • Bønner, løg
 • Medister i Airfryer med en smule oliespray – ja forarbejdet kød – det sker ikke så tit og jeg elsker det
 • Kartofler tilberedt i Avtifry
 • Smør/olie til grønt og kartofler
 • Sennep

22. januar 2024

Så er periodisk hverdagsfaste startet igen. Jeg fastede fra kl. 18 søndag og kunne derfor spise allerede kl. 10. Alligevel spiste jeg først

Dagens 1. måltid kl. 11:30

 • Tomat og agurk
 • Æggesalat
 • Fuldkornsrugbrød
 • Nødder

Dagens 2. måltid kl.14:00

 • Blandet salat
 • Røget laks
 • Fuldkornsrugbrød
 • Olivenolie
 • Balsamico glaze

Dagens 3. måltid kl. 18:35

 • Gulerod, løg og asier
 • Svinekød i tern (restemad) & spejlæg
 • Kartofler
 • Stegt i smør/olie
 • Ketchup

21. januar 2024

Dagens 1. måltid kl. 10:10

Smoothie med rødbede, gulerod, frost jordbær, frost banan og ingefærshot

 • fuldkornsbolle med
 • appelsinguf og røget laks
 • Skyr med blåbær
 • Nødder

Dagens 2. måltid kl.15:50

 • Appelsin

Dagens 3. måltid kl. 17:45

 • Spidskål, gulerod og løg
 • okse-, kalve- og svinekød i tern (restemad)
 • Bearnaise

20. januar 2024

Jeg er kommet til den erkendelse, at periodisk faste for mig kan praktiseres fra søndag aften til fredag formiddag. Det passer ganske simpelthen ikke til vores campingliv og øvrige liv, at jeg først kan spise første måltid kl. 12. Eller kl. 11 for den sags skyld. For jeg har besluttet at afprøve faste i næste uge fra kl. 19 til kl. 11.

dagens 1. måltid kl. 10:15

Smoothie med rødbede, gulerod, frost jordbær, frost banan og ingefærshot

 • fuldkornsbolle med
 • jordbærguf og ost
 • 1 æg med mayo
 • Nødder

Dagens 2. måltid kl.14:15

 • Fiskefilet med remoulade
 • på fuldkorsrugbrød

Dagens 3. måltid kl. 20:15

 • Romanisalat, tomater, agurk, peberfrugt og blåbær
 • Kartofler
 • Kalvekotelet
 • Bearnaise

19. januar 2024

Jeg faldt hurtigt i søvn i aftes og jeg har været oppe på toilettet 1 gang.Jeg drak igen i går en del vand og Cola Zero.  Jeg føler mig udhvilet igen i dag.

Jeg kommer slet ikke af med samme mængde “nr 2” som jeg plejer. Hverken i går eller i dag.
Fredag er min vejedag og vægten har ikke rykket sig siden sidste fredag. Måske er forklaringen at fordøjelsen er lidt mere træg end den plejer.

Det er igen Loop dag, så jeg drikker 1/2 liter vand for at udholde den umanerligt store sult, jeg føler. Skvulper igen rundt imellem træningsmaskinerne. Det er ret ubehageligt.

Efter træning får vi en kop kaffe imens vi damper af. Vi sidder og prøver at planlægge dagens måltider så de passer til vores aktiviteter. Ingen af aktiviteterne kan flyttes og løsningen bliver derfor at vi spiser

dagens 1. måltid kl. 10:35 (15 timers faste)

 • smoothie med rødbede, gulerod, bladselleri, frost jordbær, frost banan og ingefærshot & hørfrø
 • fuldkornsbolle med
 • appelsinguf og mayo
 • 2 æg

(Nødderne spiser jeg senere)

Dagens 2. måltid kl.18:00 (rugbrødsfredag)

 • Æggemad
 • Fiskefilet (uden brød)

18. januar 2024

Jeg var MEGET længe om at falde i søvn i aftes og jeg har været oppe på toilettet 4 gang i nat (mod normalt 2 gange). Jeg drak også en del vand og Cola Zero i går. Jeg plejer at føle mig udhvilet og det gør jeg også i dag.

Jeg spiste heldigvis tidligt aftensmad i går på grund af er Zoom møde jeg skulle holde med mine kursister. Så jeg kan starte første måltid kl. 10:15. Det er dejligt for jeg er virkelig sulten. Det er næsten ubehageligt for mig.

Dagens 1. måltid kl. 10:30

 • Hytteskyr (hytteost og vaniljeskyr) med 1 spsk. peanutbutter.
 • En Skive fuldkornsrigbrød med to spejlæg.
 • Grønt bliver stegte cherrytomater.
 • Dagens obligatoriske nøddeportion.
 • Til sidst et hjemmelavet ingefærshot.

Dagens 2. måltid kl. 16:45 er 2 pandekager med hhv bærsymfoniguf / chokolade og peanutbutter / honning 

Dagens 3. måltid kl. 19:10

 • Gulerødder, Peberfrugt, rødløg og majs der har været i Airfryer sammen med kyllingebryst skåret i tern.
 • koriander er finthakket i fraiche 5% og mayo
 • 50 gram stegte rejer
 • Brune fuldkornsris

Kl. 19:45 lukker spisevinduet. Så er der 16 timers faste og betyder at vi kan spise  kl. 11:45 i morgen. Det skal jeg lige tænke igennem. Det passer slet ikke til morgendagens program.

17. januar 2024

Jeg faldt overraskende hurtigt i søvn i går og vågner, som normalt, efter 7 timers søvn. Jeg har registreret at jeg har været oppe på toilettet 1 gang i nat (mod normalt 2 gange). Jeg fornemmer at søvnen har været dybere end den plejer. Jeg plejer at føle mig udhvilet og det gør jeg også i dag.

Ugens anden tur i Loop gennemført med skvulpende mave. Drikker 1/2 liter vande inden afgang fordi jeg allerede er sulten. Jeg synes jeg har flere kræfter til styrketræningen end jeg plejer at have.

Inden fasten startede, var vanen at vi spiser morgenmad straks vi kommer hjem. Igen en nødvendig vaneændring.  Jeg går direkte i badet og bruger lidt ekstra tid på at forkæle mig selv med lotion, negle, hår mv.

Kl. 11 har jeg dagens første kundesamtale og jeg giver mig god tid og får en glad kunde, der får ekstra for pengene.

11:45 starter forberedelsen af

Dagens 1. måltid kl. 12.10 

 • Hytteskyr (hytteost og vaniljeskyr) med kanel.
 • En fuldkornsbolle med ost på den ene halve og hjemmelavet appelsinguf på den anden.
 • Grønt og frugt bliver, foruden appelsinguf,  et æble og et stykke agurk.
 • Dagens obligatoriske nøddeskål.
 • Til sidst et hjemmelavet ingefærshot.

Vi har ikke fået planlagt frokost og da klokken nærmer sig 16 er ingen af os egentlig sultne endnu. Da jeg har undervisning online kl. 18:30 – 19:30 bliver vi enige om at droppe frokost og fremrykke

Dagens 2. måltid til 17:30 (så der er bedre tid til at nyde den end hvis vi vælger kl. 19:30 hvor der kun er 30 minutter inden spisevinduet lukker)

 • Gulerødder, rødbeder og kartofler i stave har været i Actifryer
 • Peberfrugt har været i Airfryer sammen med et lille kyllingebryst med BBQ marinering
 • Tomat, rødløg og koriander er finthakket og er bund for
 • 50 gram stegte rejer
 • Dressing med krydderi og hakket persille bruges til at dyppe rodfrugterne i

Kl. 18:15 er vi færdige med maden og behageligt mæt. Vi ender derfor med at lukke spisevinduet der. Så er der 16 timers faste og betyder at vi kan spise allerede kl. 10:15 i morgen. Det er længden på fastevinduet der er vigtig. Måske skal vi genoverveje hvor spisevinduet skal ligge på den lange bane.

Om morgenen den 16. januar 2024 sidder jeg og læser i bogen Faste uden sult. For et par måneder siden blev jeg fri for at skulle ta’ medicin for forhøjet blodtryk. 11 måneder forinden havde jeg omlagt min livsstil til blodtryksvenlig livsstil. Mit blodtryk var steget lidt efter december måned, der havde indeholdt mere sukker og alkohol end normalt. Da jeg læser i bogen at 16:8 faste kan hjælpe med at sænke forhøjet blodtryk og forbedre kolesteroltal, beslutter jeg at starte på denne livsstil NU. Ikke på mandag, ikke til den 1. februar – NU.

Jeg var slet ikke forberedt på at skulle faste til klokken 12, så jeg nåede at blive rigtig sulten. Jeg drak 3 kopper kaffe, hvor jeg normalt kun ville have drukket 1 kop. Jeg havde nået at læse, at jeg i fastevinduet kan drikke hvad jeg vil, bare det ikke indeholder kalorier.

Klokken 11.40 rejser jeg mig og går i køkkenet. Jeg vil starte på at forberede mit første måltid, så jeg kan starte med at spise når klokken er 12.00.

Alle mine måltider indeholde grøntsager, protein og fedtstof – 1-3 måltider også kulhydrater fra brød, kartofler, ris eller pasta. Jeg skal fortsat passe min blodtryksvenlige livsstil.

Dagens 1. måltid kl. 12.00 DUT

 • smoothie af spinat, bladselleri, gulerod, rødbede, jordbær, banan, appelsin, ingefær, citron og hørfrø
 • 1 blødkogt æg
 • 2 skiver røget laks på
 • 1 skive chia-fuldkornsrugbrød
 • 1,5 dl. skyr vanilje og 1,5 dl. kefir toppet med bærsymfoniguf
 • 40 g. nøddemix

Det er et stort måltid. Jeg er i tvivl om jeg kan spise alt det jeg har tilberedt. Det er slet ikke et problem. Jeg er sulten.

Dagens 2. måltid spiser jeg kl. 15:45

 • en rest kålslaw
 • en rest salat med røget makrel, løg og hakket æg

Dagens 3. og sidste måltid spiser jeg kl. 19:35

 • wokblanding af kål, gulerod, forårsløg og hvidløg
 • 2 tomater
 • stegt hakket svine- og kalvekød
 • ingefærris
 • asiatisk mayonnaise

Vi har i denne uge fået leveret madvarer fra Hello Fresh. Der er slet ikke protein nok til denne nye livsstil, så vi supplerede med ekstra hakket mørbrad.

Jeg var ikke helt færdig med min nøddeportion fra 1. måltid. Jeg medbragte skålen til stuebordet for at spise resten i løbet af aftenen. UPS gammel vane skal lige aflagres. Efter kl. 20 skal jeg jo ikke spise noget. Skålen må ud på køkkenordet, så jeg ikke kommer til at dykke i aftenens løb, når jeg sidder og nyder min Cola Zero.