Vaneændringer – fokus på motivation

🧳Vi fortsætter rejsen med fokus på vaneændringer.

🌟I dag skal du læse om MOTIVATION

 

Din motivation er nøglen til fremgang i forhold til vaneændringer.

Motivation er en tilstand af vilje til forandring. Du skal finde frem til din villighed over for forandring og finde ud af, hvad der kan holde dig på sporet og støtte dig igennem de stadier, du skal igennem, inden nye gode vaner er indarbejdet som noget helt naturligt og automatiseret.

Forandringens hjul

De stadier du skal igennem, kan du kalde forandringens hjul. Det består af 6 stadier som du skal forestille dig i en cirkel:

1. Før overvejelsesstadiet

Du har ikke rigtig erkendt, at der er et problem og du har mange gode grunde til at leve som før.

2. Overvejelsesstadiet

Springet hertil er det store spring i forandringsprocessen. I overvejelsesstadiet ønsker du reelt at overveje mulighederne for at ændre adfærd, men du er stadig i tvivl, om du er parat. I det stadie kan det være afgørende, at du udfylder et balanceskema, som netop får dig til at fokusere på fordele og ulemper ved at ændre adfærd. Noter fordelene ved ikke at ændre på f.eks. din kost. Noter ulemper ved at ændre på kosten. Noter så ulemper ved ikke at ændre på kosten og fordele ved at ændre på kosten. Find ud af HVORFOR du ønsker at ændre den vane, du overvejer at ændre.

3. Forberedelsesstadiet

Nu har du besluttet dig for, at der skal ske noget. Her drejer det sig om, at du får styrket din selvtillid og tro på, at du kan, det du gerne vil. I denne fase er det vigtigt, at de adfærdsændringer du går i gang med også er realistiske. F.eks. at løbeturen ikke skal være så lang, at du gør alt for at undgå at tage turen en gang til. Små skridt i den rigtige retning er bedre end det store skridt, der aldrig bliver taget. Beslutningerne i denne fase skal komme indefra, det er noget du selv har bestemt. F.eks. en gåtur på 5 minutter hver dag.

4. Handlingsstadiet

Adfærdsændringen er i gang, og du er motiveret. Du ser frem til, at din indsats giver resultat – lavere vægt, mindre taljemål, positiv feedback fra omgivelserne, og større velbefindende. Før gerne regnskab med dine fremskridt. Et vægt- og måleskema, der viser fremdriften. Hent dit måleskema her. Det ligger son nr. 4 på siden. Noter også gerne i en notesbog hvordan du har det – både fysisk og mentalt.

5. Vedligeholdelsesstadiet

Resultaterne har vist sig, vægten er gået ned, men det fjerner ikke årsagen til overvægten, som skyldes forkerte kostvaner og manglende motion. I vedligeholdelsesstadiet drejer det sig om at sætte fokus på den risiko, der er for at falde tilbage til gamle vaner. Her er det vigtigt at overveje faldgruber, f.eks. hvordan du undgår den kaloriebombe, du måske tidligere fik om eftermiddagen. Eller hvordan du gør den mindre.

6. Tilbagefaldsstadiet

Alle vil få tilbagefald, og spørgsmålet er, hvordan du på en positiv måde får opfanget de situationer og fristelser, der er til tilbagefaldet og evt. få en åben snak med nogen om det. Kan du sige det, kan du også gøre det. Hvis du tør sætte præcise ord på, hvad der giver dig lyst til at springe motionen over, så er det en større overvindelse for dig selv at springe den over næste gang. I tilbagefaldsstadiet drejer det sig kort sagt om at opsamle “fif” til, hvordan du undgår at “falde i vandet”. Når du har fundet motivationen til at ændre kost og øge din fysiske aktivitet, melder spørgsmålene sig:

– Hvad skal jeg så spise?
– Hvor meget motion skal jeg dyrke?

 

Alle stadier i forandringshjulet er vigtige at få styr på for at finde og bevare motivationen til at ændre livsstil. I GretesUnivers kan du få hjælp og støtte på flere forskellige måder.

 

👉Kunne du tænke dig at vide mere om motivation og mange andre emner, så er du velkommen til at blive en del af GretesUnivers. Start med en gratis afklarende samtale.

 

🎳Du kan også vælge at blive en del af Vaneklubben under GretesUnivers. Her kan du få støtte til at ændre dine vaner uanset hvilken vane du nu har lyst til ar arbejde med. Læs mere om Vaneændringsklubben her.

 

Skab en dejlig dag

💚 hilsen fra Grete