Kaffe-banen-smoothie

Vaneændringer – fokus på mere frugt og grønt

🧳Vi fortsætter rejsen med fokus på vaneændringer.

🌟I dag skal du igen læse om frugt og grønt.

Jeg har tidligere skrevet om frugt og grønt i Gretes input. Og nu gør jeg det igen.

Som jeg skrev sidste gang, er der stor forskel på, hvad de forskellige anbefalinger i forhold til mængden af grønt og frugt. Jeg råder dig til at spise så meget du kan, uden at det hænger dig ud af halsen. Dit sundhedsmæssige behov er dækket, når du spiser hvad der svarer til 2 håndfulde. Du kan roligt spise hvad der svarer til 6 håndfulde. Det er ok at blende eller juice noget af det grønne, hvis mængden forekommer lidt voldsom.

Som jeg også skrev tidligere, ligger Umahro Cadogans anbefalinger på et sted imellem 600 og 1000 gram om dagen.

 

👀 Jeg tog et tjek på min kost

Det fik mig til at sætte fokus på, hvor meget frugt og grønt jeg egentlig selv spiste. Jeg vejede mit forbrug i en lille uges tid. Tog foto af tallene på vægten og kunne derved beregne et gennemsnit. Det var omkring 400 g. Det sundhedsmæssige behov er, som sagt, dækket ved ca. 200 g. Dette tal er formentlig beregnet for raske personer. Men da jeg jo ikke er rask, ønsker jeg at fokusere på at få mere frugt og grønt. Det er jo fra naturens skattekammer at vi får vores sundhed og energi.

Jeg tog en beslutning om at øge mit vitaminindtag. Så jeg er begyndt at lave en smoothie hver morgen. Derved får jeg 200 – 250 g. frugt og grønt.

 

🥤Smoothies er én af de ting, der kan smage af dessert, på trods af, at de er proppet med vitaminer og andre gode sager.

💚Grønne smoothies kaldes “greenies”. Du kan vælge dem til morgenmad, som en eftermiddagssnack, til aftenhygge eller til brunch søndag formiddag. Det er én af de nemmeste måder at snige mere grønt ind i dagligdagen på. Starter du dagen med en grøn smoothie, har du allerede fra morgenstunden taget et selvkærligt valg.

Du kan vælge at bruge spinat i din smoothie. Spinat er super sundt og kan næsten ikke smages i din smoothie. Spinat er fyldt med næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Stokken fra din friske broccoli kan du også bruge i din grønne smoothie. Derved undgår du madspild. Broccolistokken indeholder calcium, C-vitamin, vitamin K og glucosinolater. Calcium er det mineral, som gør dine knogler stærke, og et for lavt indtag øger derfor risikoen for knogleskørhed. Så se at komme i gang med at anvende denne oversete del af en grøntsag.

Et andet populært valg er avocado. Avocado er fyldt med omega-3 og kostfibre, den mætter supergodt, og så giver den en lækker fedme og cremethed i smoothies. Avokado indeholder også mange kalorier, så vær tilbageholdende, hvis du ønsker avokado i din smoothie. Og husk at den tæller med i dit regnskab i forhold til fedtstoffer. Det samme gælder, hvis du anvender frø, kerner eller olie i din smoothie.

Vil du for alvor skrue op for sundhedsværdien i din grønne smoothie, kan du vælge at tilsætte bladsellerijuice. Når jeg taler om de gode virkninger af bladsellerijuice, må jeg slå fast, at der er tale om ren, ublandet, ufortyndet saft af bladselleri, og intet andet. Jeg taler ikke om grønne saftblandinger indeholdende bladselleri eller om at komme bladselleristilke i smoothien. Jeg taler heller ikke om at koge bouillon på bladselleri eller at blende den til en væske og indtage den uden at si den. Bladselleri er sund i sig selv, men når den indtages i disse former, har den ikke de uforlignelige gode virkninger på sundheden, som ren bladsellerijuice har. Brug en god slowjuicer og tilsæt så den rene saft til din smoothie.

Brug af banan i smoothie er en god måde at give din smoothie lidt sødme, og hvis du også tilsætter lidt fedt, f.eks. peanutbutter eller hørfrøolie, bliver du meget hurtigere mæt og tilfredsstillet. Fedt sikrer optagelsen af vitamin A, D, E og K (fedtopløselige vitaminer) og holder dig mæt i længere tid.

 

Smoothie som mellemmåltid

Er du en af dem, der synes du har brug for “noget”, når du kommer hjem fra arbejde, har overstået (eller skal hold pause fra) en vanskelig opgave eller har lagt børnene i seng og NU trænger til voksentid med aftenhygge, så er der her en mulighed for lidt lækkert (inspiration fra UmahroUniverse):

☕KAFFE-BANAN-SMOOTHIE🍌

INGREDIENSER

1/2 banan
2 dadler
1/4 l A38 eller 2 dl mælk/plantedrik
Fintreven skal og friskpresset saft af 1/4 økologisk citron
1/4 tsk. stødt kanel
1/4 tsk. stødte nelliker
1 knivspids vaniljepulver
1 1/2 tsk. fintmalet økologisk kaffe
Evt. isterninger

SÅDAN GØR DU

Kør banan, dadler, yoghurt/mælk, citronsaft og –skal, kanel, nelliker og vanilje i en blender eller foodprocessor. Smag til med kaffe.

Denne smoothie er sød, lækker og opkvikkende. God fornøjelse.

 

🌟Lad mig igen invitere dig til at sætte fokus på dine grøntsager i den kommende uge. Spis eller drik bare lidt frugt og/eller grønt til alle måltider og spis så mange forskellige slags og farver, du kan. Prøv evt. at måle hvilken mængde frugt og grønt du gennemsnitligt får om dagen. Måske har du, som jeg, plads til forbedring.

 

👉Kunne du tænke dig at vide mere om motivation og mange andre emner, så er du velkommen til at blive en del af GretesUnivers. Start med en gratis afklarende samtale.

 

🎳Du kan også vælge at blive en del af Vaneklubben under GretesUnivers. Her kan du få støtte til at ændre dine vaner uanset hvilken vane du nu har lyst til ar arbejde med. Læs mere om Vaneændringsklubben her.

 

Skab en dejlig dag

💚 hilsen fra Grete