Hjælp dit stofskifte

Her får du gode tips til, hvordan du kan hjælpe dit stofskifte

 

1. Skru op for hastigheden og hyppigheden

Når du går, løber, cykler eller svømmer, så sæt hastigheden op i 30 sekunder. Vend så tilbage til dit normale tempo igen i 2 minutter. På den måde optager din krop mere ilt og arbejder hårdere for at forbrænde energi. Start langsomt med at øge hastigheden. Når du kommer ind i vanen, kan du altid skrue på intervallerne.
Du kan også øge hyppigheden af din træning. Hvis du plejer at træne 2 gange om ugen, så start med at læg en dag mere ind om ugen og evt. endnu en dag, når du har vænnet dig til at træne 3 dage om ugen. Måske har du ikke tid til at træne lige så lang tid på de ekstra dage. Det er også ok. Lidt har også ret.

2. Dyrk dine muskler

Muskler vejer mere end fedt, men de bruger også mere energi. Hvis en kvinde i 30’erne styrketræner 30-40 minutter to gange om ugen i 4 måneder, så vil hun øge sit hvilestofskifte (BMR) med 100 kalorier om dagen. Hvis du hidtil “kun” har konditionstrænet, så læg lidt styrketræning ind i ugens programmer.

3. Husk at få dine kalorier

Hvis du skærer for mange kalorier ud af dit daglige energiindtag, så vil dit stofskifte tro, at der er hungersnød. Så bliver der skruet ned for din fedtforbrænding for at bevare energien. Kroppens måde at sikre din overlevelse på. Det er vigtigt at du spiser nok kalorier til at holde dit hvilestofskifte kørende. Spring ikke måltider over. Det varierer fra person til person, hvad “nok kalorier” er. Men spis aldrig mindre end dit BMR. Hvis du dagligt indtager kalorier svarende til dit BMR, vil du automatisk tabe dig i takt med at du også bevæger dig. Jo mere bevægelse, jo større vægttab.

4. Husk at få pulsen op – efterforbrændingen er “gratis”

Hvis du har fået pulsen op i mindst 10 minutter i løbet af den daglige træning, så du ikke kan føre en normal samtale, vil det tage din krop timer at vende tilbage til dets hvilestofskifte. Derfor forbrænder du mere i timerne efter træning, end du gør normalt. Hus dog at jo bedre form, du er i, jo mindre får du ud af efterforbrændingen. Du skal altså hele tiden forbedre dig. Igen er intervaltræning et godt redskab (se under 1)

5. Fyld dine spisekasser op

Når du spiser dine måltider i løbet af dagen, er det vigtigt at du fylder dine spisekasse helt op, så du kan holde dig mæt til næste gang du skal spise. Om du spiser 3, 4 eller 5 måltider er ikke vigtigt – find ud af, hvad der passer til netop dit liv. Men holder du sulten fra døren og blodsukkeret stabilt, ender det med at du spise færre kalorier, da du ikke fristes til usunde mellemmåltider og du har nemmere ved at takke nej til fristelser.