Bruger du rødbeder som blodtrykssænkende kost?

En del af den blodtrykssænkende kost kan være indtaget af rødbeder.

HUSK at der er mange andre grøntsager, der har samme virkning som rødbeder (nogle ovenikøbet bedre). Det vender jeg tilbage til en anden gang.

 

Laver du selv rødbedejuice?
Sæsonen for rødbeder er snart slut. Der kommer 2,5 – 3 måneder (maj-juli), hvor de ikke kan drives OP (erfaring fra 2023). Så kan du købe rødbedejuice (i dyre domme), hvis du vil fastholde at drikke rødbedejuice. Jeg har købt 18 kilo økologiske rødbeder og er snart færdig med at skrælle mig igennem dem. Jeg har skåret dem ud i stykker på ca 50g, så de også kan bruges til smoothie. Og så er de frosset ned. Jeg tøede første pose OP forleden og juicede som jeg plejer. Ingen forskel i smagen eller mængden af outputtet! Så nu håber jeg at jeg kommer igennem sommeren på en billigere måde end sidste år og det giver mig mulighed for at bibeholde fordelene ved rødbedejuicen udenfor sæsonen.

 

Hvad sker der, når rødbeder fryses
Jeg blev alligevel nysgerrig og begyndte at “studere” hvad der sker, når jeg fryser og optør rødbeder. Og hold da OP – jeg blev klogere.

Farven kan ændre sig
Når rødbeder fryses og tøs op, kan farven ændre sig. De farvegivende pigmenter i rødbeder, kan brydes ned og miste noget af deres farveintensitet. Det kan give rødbederne en lidt blegere eller mere brun farve.

Teksturen ændres
Frysning forårsager dannelse af iskrystaller i cellevæskerne i rødbederne. Når de tøs op, kan disse krystaller forårsage, at cellestrukturen bryder sammen, hvilket gør konsistensen mere blød og saft fyldt.

Smagsoplevelse kan ændres
Smagen på tøede rødbeder kan være lidt anderledes end friske rødbeder. De kan opleves som lidt mere vandede eller udvaskede i smagen. Dog bibeholder de stadig den karakteristiske jordede, søde smag.

Hvad sker der med næringsstofferne – særligt det vigtige nitrat?
De fleste næringsstoffer i rødbeder bevares ved frysning, dog kan der være et vist tab af vitamin C. Andre vitaminer og mineraler som folsyre, kalium og magnesium bibeholdes i høj grad.

Nitrat er en af de vigtige næringsstoffer, som findes i rødbeder. Nitrat er medvirkende til at blodtrykket sænkes, fordi blodårerne udvides.

Når rødbeder fryses og tøs op igen, kan en del af nitratet i rødbederne nedbrydes. Det skyldes, at iskrystaller og celleødelæggelse påvirker nogle af de enzymer, der normalt holder nitratet stabilt.

Når rødbederne tøs op, kan en del af det nedbrudte nitrat lække ud i smelte-væsken. Derfor kan der ske et vist tab af nitrat, når de frosne rødbeder tøs op, medmindre du sørger for, at smeltevæsken også bruges til juicen.

Det lavere nitratindhold i tøede rødbeder kan på grund af ovenstående, potentielt have en mindre gunstig effekt på kredsløbet end friske rødbeder.

Hurtig frysning og langsom optøning er nøglen til at bevare kvaliteten.
For at bevare så meget af rødbedernes næringsstoffer og kvalitet som muligt anbefales følgende frysemetode og optøningsprocedure:

Frysemetode:

– Vask og skræl rødbederne, skær dem i mindre stykker eller skiver.

– Blanchér dem kortvarigt i kogende vand (1-2 minutter) for at inaktivere enzymer og stabilisere farve og tekstur.

– Afkøl rødbederne hurtigt i koldt vand efter blanchering.

– Lad dem dryppe af og læg dem derefter direkte i fryseposer eller frysebeholdere.

– Frys dem hurtigst muligt ned ved -18°C eller lavere temperatur.

Optøningsprocedure:

– Tag de frosne rødbeder ud af fryseren og lad dem tø op i køleskab over natten.

– Alternativt kan de tøs op i koldt vand. Husk at skifte vandet jævnligt for at undgå at de bliver udvasket.

– Undgå at tø dem op i mikroovn eller ved høj varme, da det kan ødelægge strukturen og næringsstofferne.

– Brug de optøede rødbeder så hurtigt som muligt i madlavningen.